Kruidnoten. Ze komen door de fanatieke handen van Pieten keihard tegen je hoofd of liggen vertrapt in kruimels op de vloer. Toch blijven we ervan genieten: kruidnoten! Net als chocoladeletters en pepernoten zijn ze onlosmakelijk verbonden met ons Sinterklaasfeest.
Pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai. Het deeg wordt bereid van roggemeel en vermengd met een beetje anijs. Het resultaat is een vierkant dobbelsteentje van peperkoek met een anijsachtige smaak. Pepernoten zijn niet hetzelfde als de tegenwoordig eigenlijk meer gangbare kruidnoten. Kruidnoten zijn de brosse variant, gemaakt met speculaaskruiden.
Het strooien van pepernoten is een symbool van vruchtbaarheid. Het verwijst naar de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Het is te vergelijken met het strooien van rijst of confetti op een bruiloft.
Pepernoten worden al eeuwenlang gebakken, maar waren oorspronkelijk een vrij exclusieve traktatie. De specerijen die hiervoor werden gebruikt, zoals peper en honing, waren namelijk zeer kostbaar. Door toedoen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werden vanaf de zeventiende eeuw specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagels steeds meer gemeengoed in Nederland. In die periode ontstonden ook de speculaaskruiden. Sinds de negentiende eeuw staan er recepten voor kruidnoten in receptenboeken. En waarom deze nou zo hard zijn? Dan kun je er tenminste goed mee rondstrooien!
https://bakkerijspecialiteiten.nl/shop/sinterklaaspakketten/de-lekkerste-kruidnootjes-van-de-banketbakker/