STROOIGOED: kruidnootjes en pepernoten

STROOIGOED: kruidnootjes en pepernoten

pepernoten

Kruidnoten. Ze komen door de fanatieke handen van Pieten keihard tegen je hoofd of liggen vertrapt in kruimels op de vloer. Toch blijven we ervan ­genieten: kruidnoten! Net als ­chocoladeletters en pepernoten zijn ze onlosmakelijk verbonden met ons Sinterklaasfeest.

Pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai. Het deeg wordt bereid van roggemeel en vermengd met een beetje anijs. Het resultaat is een vierkant dobbelsteentje van peperkoek met een anijsachtige smaak. Pepernoten zijn niet hetzelfde als de tegenwoordig eigenlijk meer gangbare kruidnoten. Kruidnoten zijn de brosse variant, gemaakt met speculaaskruiden.

Het strooien van pepernoten is een ­symbool van vruchtbaarheid. Het verwijst naar de boer die zijn akker met zaad ­bestrooit. Het is te vergelijken met het strooien van rijst of confetti op een bruiloft.

Pepernoten worden al eeuwenlang gebakken, maar waren oorspronkelijk een vrij exclusieve traktatie. De specerijen die hiervoor werden gebruikt, zoals peper en honing, waren namelijk zeer kostbaar. Door toedoen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werden vanaf de zeventiende eeuw specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagels steeds meer gemeengoed in Nederland. In die periode ontstonden ook de speculaaskruiden. Sinds de negentiende eeuw staan er recepten voor kruidnoten in receptenboeken. En waarom deze nou zo hard zijn? Dan kun je er tenminste goed mee rondstrooien!

De lekkerste kruidnootjes van de banketbakker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Hallo!

Klik op op onderstaande persoon en stel uw vraag via WhatsApp. U kunt ons ook  een email sturen naar: info@bakkerijspecialiteiten.nl

× Stel uw vraag via onze WhatsApp service
Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. De Europese wetgeving maakt onderscheid tussen cookies die functioneel of niet privacygevoelig zijn en cookies die mogelijk wel privacygevoelig kunnen zijn (PII). Deze website gebruikt beide soorten cookies. Door hiernaast op ‘OK, sluiten’ te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren